Bebeklerin İlk Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Bebeklerde göz muayenesi, gözbebeği genişletilerek cihazlar yardımı ile ön ve arka göz bölümlerinin incelenmesi şeklinde yapılır.
Bebekte ilk göz muayenesi mutlaka yenidoğan döneminde bir göz hekimi tarafından yapılmalıdır. Bu dönemde görme aksı dediğimiz ışığın göze girdikten sonra gözün arkasındaki görme tabakasına kadar izlediği yolun açık olup olmaması görmenin sağlıklı gelişimi için elzemdir. Bu yolun anatomik olarak açık olup olmadığının tespit edilmesi ve tüm göz içi yapılarının anatomik olarak normal olduğunun tespit edilmesi yenidoğan göz muayenesinin temelini oluşturur. Göz kapağının doğumsal düşüklükleri (konjenital ptozis), göz kapağının açılmasını engelleyen kitle oluşumları, kornea dediğimiz saydam tabakanın doğumsal bozuklukları, doğumsal katarakt, gözün retina dediğimiz görme tabakasının ve görme sinirinin (optik sinir) doğumsal hastalıkları, doğumsal göz tansiyonu yükseklikleri bu dönemde erken olarak tespit edilmesi gereken durumlardır. Yenidoğan göz muayenesinin sağlıklı yapılabilmesi ve doğumsal yapısal sorunların atlanmaması için ilk muayene mutlaka bebeğin göz bebekleri damla ile genişletilerek yapılmalıdır.
Bebeğin ikinci göz muayenesi 6-8 aylık dönem içinde mutlaka yapılmalı ve gözlerin koordine hareket edip etmediği, bebeğin nesnelere odaklanması ve nesneleri takibi değerlendirilmelidir. Bu dönemde yapılan muayenede esas, bebeğin görme fonksiyonunun yaşına uygun gelişip gelişmediği hakkında fikir sahibi olmaya çalışmaktır. Bu dönemde gözlerde kayma yani şaşılığın varlığı hem derinlik hissinin gelişimini önleyecek hem de kayan gözün odaklanmayı ve görmeyi öğrenememesi sonucu ileriki yaşamında tembel kalmasına yol açacaktır. Göz kaymalarının erken tespiti ve tedavisi görme kayıplarının engellenmesi bakımından önemlidir. Tespit edilmeyen kırma kusurlarının varlığı gözün görmeyi öğrenememesi ve görme keskinliğinin tam gelişememesi sonucu gözün tembel kalmasıyla sonuçlanmaktadır. Her muayenede mutlaka gözün arkasındaki retina tabakası erken çocukluk çağı hastalıkları açısından göz hekimi tarafından değerlendirilmelidir.
Ekim 2024