Göz Haberi
SARI NOKTA HASTALIĞI OLANLAR NASIL BESLENMELİ?

SARI NOKTA HASTALIĞI OLANLAR NASIL BESLENMELİ?

Sağlıklı beslenerek sarı nokta hastalığının etkilerini azaltabilirsiniz. Birçok hastalıkta olduğu gibi doğru beslenmenin önemini bir kez daha hatırlıyoruz. Beslenme şeklimizi değiştirerek hastalıklarımızı yok edebilir yada etkilerini azaltabiliriz. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hanife Öztürk Kahraman, 50’li yaşlardan itibaren görülme sıklığı artan sarı nokta hastalığının göz sinirinin merkezinde bulunan görme noktasının yaşla birlikte bozulmasıyla ortaya çıktığını dile getirdi. Sarı nokta hastalığında beslenme tarzının da değişmesi gerektiğini kaydeden Op. Dr. Kahraman, “Sarı noktayı tetikleyen, kolesterol, hipertansiyon, obezite ve diyabet gibi rahatsızlıkların da mutlaka tedavi edilmesi önemlidir. Hastalar direkt güneş ışığından sakınmalı, sigarayı da bırakmalıdır. Özellikle A, C, E ve omega 3, lutein, bakır ve çinko yönünden zengin olan besinler tüketmelidir. Eğer ailede sarı nokta ve kalp damar hastalığı olan varsa sarı nokta görülme riski de artar. Bu nedenle 50 yaşı aşan her birey yılda 1 defa uzman hekim kontrolünden geçmelidir. Çarpık, bulanık görme, görme merkezinde karaltı gibi belirtilerle kendini belli eden sarı nokta hastalığının görme kaybı nedenleri arasında üst sıralardadır. Hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. 50 yaşını aşmış veya görmesinde bir olumsuzluk hissedenlerin mutlaka bir uzman hekim kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Sarı nokta hastalığının kuru ve yaş olmak üzere iki tipi bulunur. Kuru tip daha sık görülmekle birlikte asıl görme kaybı, yaş tipte olur. Yaş tip ise kuru tipin zamanla ilerlemesinden veya kalıtsal özellikler nedeniyle ortaya çıkar. Kuru tipin tedavisinde C vitamini, E vitamini, çinko, bakır, ve omega 3 içeren takviyeler kullanılır. Yaş tipte ise göz içi iğnelerle tedavi gerçekleştirilir” dedi.

Mayıs 2019